Balkon növények

balkon növények SzolnokonSzeretné, hogy az Öné legyen a legvirágosabb ablak, erkély?

Ültessen megfelelő balkon növényeket, az igényeiket kielégítő helyekre, és garantáljuk a szomszédok, járókelők irigykedő pillantásait!

Március elejétől június elejéig mindig a szezonális, életerős, fejlett gyökérzettel rendelkező balkon növényekből válogathat a Kedvenc kert és kerti tó centrumban Szolnokon. Őszi virágzó növény kínálatunkban pedig árvácska és krizantém szerepel.

Nézzen nálunk utána, hogy milyen egynyári balkon növények illenek balkonládájába! Fényképes leírásunkban megtalálja a növények fény-,víz-, tápanyagigényeit is.

 

MuskátliMuskátli

A muskátli fajok nagy része Dél-Afrikából származik, hazájukban ezek a növények félcserjék. Nálunk nemesített fajok vásárolhatók, álló, félfutó, futó változatban. Manapság megjelentek a telt virágú és a különleges levélzetű fajták is. Leginkább balkonládába való fő- vagy kísérőnövényként, de az álló muskátli virágágyásba is ültethető.

Szárazságtűrő növény, nyáron kiültetve a tűző napot is jól viseli. Laza szerkezetű, tőzeges, tápanyagban gazdag, muskátli földkeveréket válasszunk számára. Tápoldatozzuk heti rendszerességgel lehetőleg kifejezetten muskátli táppal! Az elnyílott virágokat érdemes eltávolítani, így gazdagabb virágzásra számíthatunk. Fagymentes, hideg, világos helységben átteleltethető (ez esetben csak augusztusig adjuk tápoldatot). Tavasszal viszont mindenképp át kell ültetni friss virágföldbe és visszavágni.

 

ÁrvácskaÁrvácska

Az árvácska kétnyári növény: a szeptemberben ültetett virágzó palánták fagyokig díszlenek, majd márciusban újra virágzanak nyár elejéig. Rengeteg szín- és formaváltozata létezik. Felhasználása széleskörű. Ültethető balkonládába, és csoportosan a kertben is jól mutat, például örökzöldek, cserjék előterében.

Egyszerűen gondozható, hálás növény. A napos, vagy enyhén árnyékos helyet és a tápanyagban közepesen gazdag, laza szerkezetű talajt kedveli. A dúsabb virágzás érdekében érdemes eltávolítani az elnyílt virágokat. A tavaszi virágzáshoz az ősszel ültetett árvácskát télen takarással óvni kell a fagyoktól.

 

BársonyvirágBársonyvirág

Igénytelensége, változatos virág formái, gazdag virágzása, miatt az egyik legszélesebb körben elterjedt egynyári virágunk. Bokros, felfelé törő formában nő. Két közismert fajtája van: nagyvirágú és kisvirágú bársonyvirág. Nemcsak dísze a virágágyaknak, de kitűnően használható zöldségeskertekben a levéltetvek, fonalférgek elűzésére. Balkonládába fő- vagy kísérőnövénynek is alkalmas.

Napfényes, félárnyékos helyre ültessük. Közepes vízigényű növény. Gyengébb minőségű talajban is szépen fejlődik. A csigáktól óvjuk.

 

VerbénaVerbéna

Népszerű egynyári virág, melynek számtalan színváltozata van. Eredetileg Dél Amerikából származik. Fajtáinak többsége bokrosan növekszik, de van amelyik csüngő formájú. A virágok ernyősek, a levelek sötétzöldek fűrészfogasak. Virágzási ideje nyár közepétől egészen az ősz végéig tart. A csüngő verbéna jól mutat ámpolnákban. Kisérőnövényként ültethetjük  erkélyládába, vagy dézsás, mediterrán növények aljnövényzeteként.

Napos meleg helyre tegyük, ahol jó vízáteresztő képességű  és tápanyagban gazdag a talaj. Balkonládába ültetve is hasonló körülményeket biztosítsunk neki. Rendszeresen locsoljuk, és kéthetente egyszer tápoldatot is adjunk a vízhez. Az elhervadt virágok eltávolításával meghosszabbíthatjuk a virágzását.

 

BegóniaBegónia

Egynyári növény, főként vegyes virágágyásokba, balkonládákba ültetik. Egész nyáron ontja a fehér, rózsaszín, piros virágokat. Nemcsak virágával, de zöld, bronz, vagy bordó levélszínével is díszít. Felfelé törő, bokros formában nő.

Nem igényel sok ápolást. Jó áteresztő képességű, humuszos talajba ültessük. Rendszeresen locsoljuk, de kerüljük a túlöntözést. Általában a világos helyet kedveli, a déli tűző naptól viszont védjük. Az elhervadt részeket távolítsuk el, hogy megelőzzük a szürkepenészt.

 

SzázszorszépSzázszorszép

Telt és egyszerű virága is lehet ennek a klasszikus egynyári növénynek. Kompakt formájú, szőnyegszerű növekedése miatt jól mutat ágyásszegélyként, csoportosan ültetve alacsony vegyes ágyásba, hagymások közé, balkonládába pedig kísérőnövényként. Színei a fehértől a sötét ciklámenig terjednek.

Napos, félárnyékos helyen nem túl magas tápanyagtartalom mellett is szépen fejlődik. Egyszerűen gondozható növény, amely márciustól a nyár közepéig szépen díszíti a természetes hatású kerteket. Figyeljünk a jó áteresztőképességű talajra és az elhervadt virágokat távolítsuk el rendszeresen.

 

PorcsinrózsaPorcsinrózsa

Laposan, elterülve növő, élénk színű egynyári virág. Ültessük tarka virágágyásokba, vagy ágyásszegélyekbe. Balkonládában csüngő, kísérőnövényként érvényesül jól.

Csak napos helyen érzi jól magát, árnyékban virágai nem nyílnak ki. Nem igényel magas tápanyagtartalmú talajt. Csípjük vissza a hajtásvégeit tavasszal, hogy bokrosabb legyen.

 

MézvirágMézvirág

Szőnyegszerűen növő egynyári növény. Alkalmazhatjuk talajtakaróként évelőágyásokban, csoportosan ültetve. Balkonládában, cserépben, csüngő kísérőnövényként jól mutat. Tartósan virágzik, erős méz illattal csábítja a méheket.

Közepes tápanyagtartalmú, jó áteresztőképességű talajban megfelelően fejlődik. Napra ültessük és figyeljünk rá, hogy a földje ne száradjon ki. A fő virágzási időszakot követően kissé vágjuk vissza, így ismét erőre kap és újra virágzik.

 

PetúniaPetúnia

Az egyik legkedveltebb egynyári növényünk a petúnia. Színgazdagsága, és formavilága szinte határtalan. A növény Brazília őserdeiben honos, nemzetségébe több, mint 25 faj tartozik. Ebből nemesítették a petúnia hibrid fajtáit.

Felhasználható nagy színfoltok kialakításához a kertben, de balkonra ládába, vagy sírra is ültethető.

A petúnia egész nyáron virágozik, kedveli a napos, meleg klímát. Aránylag kevés gondozást igényel, azonban a víz és a tápanyag utánpótlásra figyelni kell. A futó petúniát naponta akár többször is locsolni kell. Hetente kétszer kapjon bármilyen virágzó tápoldatot. Ne hagyjuk túl hosszúra a hajtásokat a növényen, kb. 60 cm után kezdjük el folyamatosan metszeni a hajtásokat, így mindig virágzó, dús futónövényünk lesz.

 

VincaRózsás meténg (Vinca)

Madagaszkárról származó 20-25 cm magas növény. Magyarországon egynyáriként balkonládába, vagy virágágyakba szegélyként is ültethetjük.

Színei a fehértől a sötét liláig terjednek.

Gondozása egyszerű. Ültessük laza talajba, védett, meleg helyre. Jól bírja a szárazságot, a túl öntözést kerüljük.

 

NapvirágNapvirág (Esővirág, Záporvirág)

Afrika déli és középső részein őshonos 10-30 cm magas növény. Magyarországon egynyári virágként neveljük balkonládában, virágágyásban, vagy akár sziklakertben.

Napos, meleg helyre, és tápanyagban gazdag talajba ültessük. Gondozása egyszerű: ha tápoldatozzuk és az elszáradt virágokat szárastól rendszeresen eltávolítjuk, többet és hosszabb ideig fog virágozni.

Palántái rendkívül változatos színekben április végén, május elején már kaphatók  a Kedvenc kert és kerti tó centrumban Szolnokon.

 

DíszcsalánVirágcsalán (Díszcsalán)

Régebben csak szobanövényként tartották, azonban az utóbbi időben a kissé árnyékos helyek kedvelt balkon növényévé vált. Felfelé törő bokra akár 40-50 cm magasra is megnő.

Közepes tápanyag tartalmú földbe ültessük balkonládába, vagy cserépbe. Vegyes virágágyásokban is jól mutatnak gyönyörű, mintás levelei. Ha visszavágjuk a hajtásvégeit szépen megbokrosodik. Világos hűvös helyen át is teleltethető.

 

LobéliaTörpe lobélia

Bokros, vagy csüngő jellegű növény. Leginkább balkonládákban, egynyári összeállításokban szerepel kísérő növényként. Azonban csüngő jellege miatt ámpolnába is nagyon jól mutat.

Napos félárnyékos helyen, egyenletesen nedves, közepes tápanyagtartalmú földben érzi igazán jól magát. Nem szereti, ha földje kiszárad, viszont a pangó vizet sem viseli el. Ha virágzása alábbhagy érdemes visszavágni kissé.

 

PistikeTörpe nebáncsvirág (Pistike)

Árnyékos, félárnyékos erkélyek, teraszok kedvelt növénye. Egyszerűen nevelhető, szép színfoltot adó egynyári virág.

Közepes tápanyag szükségletet, de egyenletes öntözést igényel. Az elhervadt részek rendszeres eltávolításával akár október végéig is folyamatosan virágzik. Balkonládákba, virágágyásokba is remekül mutat önmagában, vagy magasabb növények kísérőjeként.

 

NefelejcsNefelejcs

Természetes, erdei hangulatú kétnyári növény. Elterülő bokrokat képez. Virágai kék, rózsaszín, vagy fehér színűek lehetnek.

Napos, félárnyékos helyen érzi jól magát. Nyár közepéig virágzik, majd lecserélhető más virágzó egynyári növényekre. Tápdús talajba virágládába, vagy ágyásszegélyekbe ültessük.

 

PrimulaKankalin (Primula)

Tavasszal az egyik legkorábbi virágzó növény. Valentin nap, Nőnap környékén találkozhatunk vele legtöbbet a virágboltokban, kertészetekben. Bokros növekedésű, 10-15 cm magas növény, virágai rengetegféle színárnyalatban pompázhatnak.

Egyszerűen gondozható, viszont a túlöntözést kerülni kell. Ültethető napos, félárnyékos helyre a kertbe, vagy balkonládába. A folyamatos tűzőnapot nem szereti. Hetente egyszer tápozzuk virágos növényeknek való tápoldattal. Jól társítható tavaszi hagymás növényekkel, de ültethető évelő ágyásszegélybe is.

Az aktuális választékról, méretekről érdeklődjön kertcentrumunkban!

Hasznos cikk a témában:  Egynyári növények gondozása

Ugye Ön nem elégszik meg senyvedő, alig virágzó, beteges növényekkel az ablakában, teraszán?

Akkor NE vásároljon virágföldnek látszó zsákokat a hipermarketek áruház láncaiban! OLCSÓ HÚSNAK HÍG A LEVE! Növényei megérdemlik a minőségi, tápanyagokban valóban gazdag virágföldet, és tápoldatokat. Válogasson professzionális kínálatunkból az ültetendő növény típusának megfelelő virágföldet, növénytápot, talajaktivátort.

 

Vélemény, hozzászólás?