Egynyári növények gondozása

Ha az egynyári növények gondozása szakszerű folyamatosan virágoznak őszigTavasszal a kertészkedők kedvenc feladata az ablak, erkély, terasz „felvirágoztatása”. Mire április végén, májusban a koratavaszi balkonnövények (árvácska, százszorszép, stb.) életciklusuk végéhez érnek, megérkeznek a kertészetekbe az őszig pompázó egynyáriak. A választék zavarba ejtő. Melyiket ültessük? Mitől lesz hosszan gyönyörű a balkonláda, vagy kaspó beültetésünk? Az egynyári növények gondozása nem nehéz, az alapoknak járunk most utána. Az együtt jól mutató, kreatív növény párosításokról, majd egy későbbi cikkben lesz szó.

Megfelelő növényt a megfelelő helyre

Figyelje meg milyen fekvésű a hely ahová ültetne! Egész nap árnyékos, 1-2 órát, vagy csak délelőtt éri a nap? Délután kap napsütést, esetleg egész nap verőfényben úszik? Ezek szerint szükséges árnyékkedvelő, félárnyékos helyet igénylő, vagy napimádó növényeket választania. Árnyékos helyen gyönyörűen mutat a díszcsalán, mesés leveleivel. A fuxia, gumós begónia, angol muskátli szintén szép árnyékban, sőt még a néhány óráig napos helyen is. Félárnyékba jól beválik még a pistike, verbéna, lobélia. Kitűnő alkalmazkodó képessége miatt legtöbbet ültetett balkonnövény a hagyományos kerti begónia, de óriási Dragon Wing hibridjei is népszerűek. Félárnyékban a legszebb, napos helyen is jól fejlődik, azonban tartós, tűző napon levelei megéghetnek.

Árnyékos helyre az egyik legjobb megoldás a díszcsalán - ezt a retró növénytartót is feldobják tarka levelei
Árnyékban az egyik legjobb megoldás a díszcsalán – ezt a retró növénytartót is feldobják tarka levelei

Hosszan napos helyeken sztár a muskátli.  Álló, félfutó, és futó (tiroli) fajtái között mindenki megtalálja a kedvencét. Hasonló igényű a petúnia, amelynek kis-, nagy-, és teltvirágú változatai között hihetetlen színvariációk vannak. Kiváló választás napos helyre még a rózsás meténg (vinca), záporvirág, mézvirág, porcsinrózsa, vagy a bársonyvirág (büdöske). Utóbbi három gyengébb minőségű földben is jól fejlődik. A viharvirág (cseppecske), egynyári margaréta, balkon aranya szintén napos helyen a legszebbek. Természetesen a felsorolás nem lehet teljes a rengeteg fajta és a cikk korlátai miatt. A Kedvenc kert és kerti tó centrumban Szolnokon viszont áprilistól megtalálja a teljes egynyári és balkonnövény választékot továbbá segítséget a megfelelőek kiválasztásához. Nézzen utána az egynyári és balkonnövények igényeinek itt: Egynyári és balkonnövények gondozása 

Állómuskátli és napvirág egy vibráló összeállításban
Állómuskátli és napvirág egy vibráló, napos helyre való összeállításban

Speciális virágföld, víz és tápanyagok- így lesz sikeres az egynyári növények gondozása

A fényviszonyok mellett fontos, hogy kifejezetten virágzó növényeknek készült minőségi földbe (pl. muskátli föld) kerüljenek az egynyáriak, amely laza és a tápanyagok aránya kedvez a virágképződésnek. Általános virágföldet csak a levéldísznövények, egyszerűbb egynyáriak számára válasszon, futó és egyéb nagy tápanyagigényűeknek semmiképp. A beültetést követő 2-3 hét után kell kezdeni a tápanyag pótlást, ehhez lehet folyékony tápoldatot használni. Legtöbb tápanyagot a csüngő petúnia, futó muskátli, csüngő verbéna igényli, ezért adjunk az öntözővízhez heti 3 alkalommal speciális tápoldatot. A többiek beérik heti 1-2 ilyen öntözéssel. Jó minőségű, nyomelemekkel dúsított tápoldatot használjon, ellenőrizze a flakonon a nitrogén, foszfor, kálium arányt (N-P-K), amely akkor megfelelő, ha kálium túlsúlyos. Hosszabb időre megoldhatja a tápanyag pótlást táprúd, vagy műtrágya granulátum használatával. A locsolást reggel, vagy este végezze, a mennyiség és gyakoriság meghatározásához viszont tapasztalat kell, mert függ a növényfajtától, a fekvéstől, a virágföld víztartó képességétől, a balkonláda, kaspó és az alátét űrtartalmától. Egy déli fekvésű ablakban lévő futó növényt májusban még lehet, hogy csak 2-3 naponta kell öntözni, augusztusban azonban akár naponta kétszer. Jó hír viszont, hogy 1-2 szezon után már ha csak ránéz a növényre látni fogja, hogy szomjas. Egyszerű praktika ha akkor öntöz, amikor az ujját a virágföldbe nyomva 1-2 cm-re, száraznak érzi a földet. Segítségképpen: vízigényesebbek a petúnia, futó muskátli, verbéna, fuxia, szárazságtűrőbbek pl. a vinca, és a porcsinrózsa. 

Napimádók egy beültetésben (futó muskátli, mézvirág, petúnia) - a tápanyagokat és a vizet is szeretik
Napimádók egy beültetésben (futó muskátli, mézvirág, petúnia) – a tápanyagokat és a vizet is szeretik

Gondozás

Megfelelő fajtaválasztás, minőségi virágföldbe ültetés után, az öntözésen túl az elszáradt virágok rendszeres eltávolítása a feladat, ami a virágzást serkenti. Ha a növények esetleg megnyúlnak, alábbhagy a virágzásuk, metszéssel dúsíthatja, újra virágzásra bírhatja őket. Látható, hogy az egynyári növények gondozása nem bonyolult: egyszerűen figyelembe kell vennie az adott növényfajta fény, víz és tápanyag igényeit. Ezek után már csak a vendégek, járókelők, szomszédok elismerő szavait kell bezsebelnie. 

Ez a cikk, és a fotók a Kedvenc kert és kerti tó centrum tulajdonát képezik, szerzői védelem alá eső szellemi termékek, melyek engedély nélküli felhasználását, sokszorosítását és terjesztését a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. tv. tiltja.

Kérjük, ha a cikket, vagy a fotókat részben vagy egészben szeretné közölni, átvenni, tegyen mellé egy linket, ami ide mutat. Örülünk egy erről szóló e-mailnek is. Ebben az esetben szívesen adjuk engedélyünket a közléshez.