Nyaraljon a kertjében!

nyaraljon a kertjében

Itt a nyár, a szabadságok időszaka. Sokan gondolják úgy, hogy kikapcsolódni csak akkor tudnak, ha elutaznak. Pedig a saját kertjükben is tölthetik kellemesen a munkamentes napokat. Adunk pár tippet, hogy teheti a kertet különleges nyaralás helyszínévé.

A pihenéshez legyen a kert a díszlet

Nem csak a teraszon lehetnek kültéri bútorok. Járja körbe kertjét és keressen olyan helyeket, ahol egy szép kertrészlet, árnyas fa, vagy épp egy eldugott, napozásra, olvasásra csábító zug van. Helyezzen ide padot, székeket kis asztalkával, vagy nyugágyakat. Kialakíthat itt új virágágyásokat nyáron virágzó évelőkből, vagy ültethet cserjéket, mint pl. a nyári orgona, vagy a kékszakáll, amelyek színükkel, illatukkal, pillangóikkal gyönyörködtetnek a kerti ejtőzések során.

Nyugodt kerti sarok a pihenésre
Nyugodt kerti sarok a pihenésre

Ha a fagyérzékeny, dézsás növényeket, pl. pálmákat, leandereket a nyári időszakra egy hangsúlyos, jól látható részen cserepestől a talajba süllyeszti, mediterrán hatást érhet el és még a növények is jobban érzik magukat, mert nem tud a cserép átforrósodni, kevésbé szárad ki és a szél sem borítja fel. Az otthoni nyaralásban többek között az a legjobb, hogy ráérősen reggelizhet a szabadban, vagy szervezhet kerti partit. Ehhez egynyári növényekkel gazdagon beültetett balkonládák, óriás kaspók, ámpolnák adják meg a virágos hangulatot. Hogy sokáig szépek maradjanak ezek a növények, érdemes hetente kétszer balkonnövény tápoldattal gondoskodni a tartós virágzásról. Ha kíváncsi tekintetektől mentes, meghitt hangulatot szeretne, ültessen futónövényeket, amelyek takarnak és árnyékolnak. Alkalmas erre és hosszan, színes díszt ad pl. az iszalag, a trombitafolyondár, illatával pedig elvarázsol a futó rózsa, vagy a kúszólonc.

Vízparti hangulat a kertben

Egy tó csodát tehet a kertjében, megváltoztatja a mikroklímát, szitakötőket, madarakat vonz a kertbe, tavi szökőkút telepítésével pedig tapasztalhatja a víz halk csobogásának nyugtató hatását. 

Természetes hatású kerti tó
Tópart imitátor évelők és a tófóliát eltakaró terülő növények hozzájárulnak a természetes hatáshoz

De mitől lesz egy épített tó természetes hatású és nem csak egy tófóliával kibélelt, vizes gödör? A profin telepített növényektől. Ehhez már a meder kiásásakor figyelni kell, hogy a különböző vízmélységet igénylő növények részére kialakítson padkákat. Mocsári növények fajtától függően 0-20 cm vízmélységben érzik jól magukat, ültetésükkel természetessé teheti a tópartot, és a tó béleléséhez használt fóliát is eltakarhatja. Tavirózsát 40-120 cm közötti vízmélységbe telepítsen, amely májustól, októberig virágokkal és levelekkel díszíti a tó felszínét csakúgy, mint a vízijácint, a kagylótutaj és a kolokán, amelyeket nem kell ültetni, elég rátenni a víz tetejére és máris gondoskodnak a természetességről. A tó környékére olyan ún. vízpartimitátor évelőket (pl. díszfüvek, sásliliomok, íriszek) ültessen, amelyek megjelenésükkel, sásszerű levelükkel egy naturális tópart érzetét keltik.

Nyáron is irány a kertészet

Sok kertészkedő fejében él még a szabály, hogy ültetni csak ősszel és kora tavasszal lehet. Ez igaz az ún. szabadgyökeres, vagy a földlabdás növényekre, de nem igaz a konténerben (cserépben) neveltekre, amelyek elterjedésével kitolódott a szezon, így a tél kivételével, bármikor telepíthet. A kertészetekben mindig az adott időszakban virágos növényeket találja legnagyobb választékban, tehát ha csak tavasszal vásárol, nagy eséllyel ülteti be a kertjét olyanokkal, amelyek májusig adnak virágzási csúcsot.

Nyáron is irány a kertészet
A kertészetekben mindig az adott időszakban éppen virágzó, mutatós növényekből van a legnagyobb választék

Aki azt szeretné, hogy kertje nyáron is virágos legyen, ilyenkor is látogasson el a Kedvenc kert és kerti tó centrumba Szolnokon, ahol mindig az épp mutatós növényekből készített összeállításokkal várjuk. Így könnyebb a döntés, hiszen látja a formát, a színt, mi mihez passzol stílusban. Ültetésük után pedig azonnal dekoratív lesz a kert.

Virágzó évelőkből mindig van friss választék
Virágzó évelőkből mindig van friss választék

További ötletekért böngéssze weboldalunkat (www.kerteszetszolnok.eu), vagy csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon (www.facebook.com/kerteszetszolnok)!

Nyáron is várjuk a Kedvenc kert és kerti tó centrumban: Szolnok, Thököly út 80.