Futónövények, kúszónövények

futónövények, kúszónövényekSzeretne zöld, virágzó falakat, kerítést kialakítani, vagy védeni, meghitté tenni egy-egy kertrészt? Ha megfelelő támrendszerrel segíti a futónövények növekedését, azok gyönyörű zöld fallal, vagy virágzuhataggal hálálják meg a törődést. Sőt akár a lakás, terasz árnyékolásában és hűvösen tartásában is nagy segítséget nyújtanak. Tavasztól, ősz végéig a Kedvenc kert és kerti tó centrumban -a szolnoki kertészetben- tetszés szerint válogathat a különböző futó-, kúszónövények között és segítséget is nyújtunk a különböző igényeknek megfelelő növények kiválasztásában.

FIGYELEM! Már azok is vásárolhatnak futó-, kúszónövényeinkből, akik nem tudnak személyesen bejönni kertcentrumunkba.
2018. márciusától -engedve a sok kérésnek- kibővítjük cserepes futó-, kúszónövényekkel a Gyümölcstermők Webáruházának választékát.
Nézze meg a választékot <<itt>>!

 

Választékunkban az alábbi futónövények, kúszónövények megtalálhatók:

trombita folyondárTrombitafolyondár (Campsis)

Eleinte lassan, majd igen erőteljesen növő, kapaszkodó léggyökereivel kúszó, fagytűrő, lombhullató évelő. Napos, védett fekvésben közepes, vagy magas tápanyagtartalmú talajban érzi jól magát. Tolerálja a városi körülményeket és idősebb korában a szárazságot is. Gyorsan benövi a pergolát, kerítést, felkúszik a házhalakra is. Későn kezd kihajtani és júniustól szeptemberig fürtösen virágzik. Virágszínei: sárga, narancs, piros. Magassága akár a 10 métert is elérheti.

 

BorostyánBorostyán (Hedera)

Kapaszkodó léggyökereivel laposan kúszó, téltűrő, évelőnövény. A legszebben félárnyékos, árnyékos helyen díszlik. Jó alkalmazkodó képességű növény, de a friss, nedves talajokat szereti igazán. Talajtakaróként fák alá, vagy falak, kerítések, fatuskók befuttatására használják leginkább. Mivel igénytelen örökzöld, sírokra is szívesen ültetik. A sötétzöld levelű változatok mellett tarka levelű, illetve kisebb, nagyobb levélméretű fajták is léteznek. Szeptembertől októberig virágzik, majd sötét lila bogyókat nevel. Mérgező.

 

lilaakácLilaakác (Wisteria)

Romantikus, fürtös virágzatú lombhullató, téltűrő, 8 méterig is felkapaszkodó kúszónövény. Magas tápanyagtartalmú, homokos-humuszos talajba ültessük. A napos, meleg védett helyeket és az erős, stabil, futtató szerkezeteket, pergolákat kedveli. Akár fákra is felkúszik. Jól bírja a hőséget és a városi viszonyokat. Májustól júniusig hozza fehér, kék és lila virágait. Választékunkban megtalálható a Dúsvirágú (Wisteria floribunda) és a Kínai lilaakác (Wisteria sinensis) is.

 

iszalagIszalag (Clematis)

Népszerű kapaszkodva, kúszva növő, fagytűrő évelő. Magassága 2-3m-től akár a 4-8 m-ig terjedhet. A magas tápanyagtartalmú, hűvös, nedves talajt szereti. A szárazságot egyáltalán nem tűri. Ültessük védett helyre, a tövéhez pedig telepítsünk sekélyen gyökerező talajtakaró cserjéket, vagy évelőket, amelyek árnyékolják, nedvesen és hűvösen tartják a gyökerét. Remek választás pergolák, rácsok, kerítések befuttatására. Egyes fajtái szépen fejlődnek nagyobb kaspóban is. Minden esetben szüksége van támasztékra. Festői párosítás futó rózsákkal összeültetve. A fiatal növényeket télen takarjuk. Virágzata lehet harang- vagy tányéralakú, egyszerű, vagy telt. A színei a fehértől a rózsaszínen át a bordóig, liláig terjednek. Vannak csíkos virágú fajták is. Többségük júniustól, szeptemberig virágzik, de az elnyílt virágok terméstokjai is mutatósak. Választékunkban a legnépszerűbb, hazai viszonyok között jól fejlődő, nagyvirágú, hibrid fajtákat (‘Jackmannii’, Nelly Moser, stb.), illetve a Mongol és a Hegyi iszalagokat tartjuk.

 

Futó-, és kúszórózsa (Rosa)

3-6 méter magasra is megnövő rózsa típusok. Stabil rácsokra, kerítésekre, ívekre, futtathatjuk fel őket. Napos helyre, tápanyagban gazdag talajba ültessük. Az elnyílt virágok eltávolításával dúsabb virágzásra számíthatunk. A későbbi tápanyag utánpótlásról is folyamatosan gondoskodni kell -kifejezetten rózsák számára fejlesztett tápokkal- a dús virágzás érdekében. Rengeteg színváltozat és virágforma létezik. Gyönyörűen mutat iszalaggal összeültetve. Ilyenkor a rózsát kb. két évvel korábban ültessük el, nehogy az iszalag elnyomja. Szép és hasznos párosítás a rózsa tövéhez ültetett levendula is. Választékunkban elsősorban ún. remontáló, többször nyíló, telt virágú fajták találhatók.

 

kúszóloncKúszólonc (Lonicera)

A loncok nemzettségébe sokféle faj tartozik, ezek erősen eltérnek növekedési formájukban, igényeikben egymástól. A kúszó típusúak 2-5 méter magasra nőnek és napos, félárnyékos helyre valók. Egyszerűen gondozható, jól alkalmazkodó növények, amelyek között sok fajta finom illatával is hódít. Gyorsan befutják a rácsokat, kerítéseket, pergolákat. Fehér, sárga, narancs, piros színekben pompáznak hosszúkás virágai. Jó áteresztő képességű magas tápanyagtartalmú talajokon fejlődik a legszebben. Választékunkat Magyar lonc és különböző futólonc fajták (‘Halliana’, ‘American beauty’, stb.) alkotják.

 

vadszőlőVadszőlő (Parthenocissus)

Lombhullató, felfele törő, fásszárú kúszócserje. Akár 15-20 méter magasra is felkúszhat.  Áprilisban hajtanak ki levelei,  nyár közepén pedig nektárban gazdag, jelentéktelen virágokat, majd fekete bogyókat hoz. Azonban mégis leginkább őszi lángvörös lombszíne adja legnagyobb értékét. Régi, csúnya tűzfalakat, házfalakat, kerítéseket díszíthetünk, tehetünk különlegessé vele. Jó hőszigetelő tulajdonságai miatt (télen a meleget, nyáron a hűvöset tartja) is szívesen futtatják házfalakra. Kínálatunkban az alapfaj és a tapadókorongos változat is megtalálható.

Az oldalon szereplő szöveg és a fotók a Kedvenc kert és kerti tó centrum tulajdonát képezik, szerzői védelem alá eső szellemi termékek, melyek engedély nélküli felhasználását, sokszorosítását és terjesztését a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. tv. tiltja.

Kérjük, ha a szöveget, vagy a fotókat szeretné közölni, átvenni, tegyen mellé egy linket, ami ide mutat. Kizárólag ebben az esetben adjuk engedélyünket a közléshez.