A sövény, mint élő kerítés és kerti díszlet

Sövény telepítésére az ősz és a tavasz a legideálisabb évszak. Azonban ha azt gondolnánk, hogy ez a téma kimerül a sorba ültetett Smaragd tujával, tévedünk. Jobban utána nézve úgy járunk, mint Gombóc Artúr a csokival. Ugyanis a sövény lehet alacsony, közepes, magas, nyírott, nyíratlan, örökzöld, lombhullató, virágával, termésével díszítő, lassú vagy gyors növekedésű, egyféle növényből álló, vegyes fajtájú, ehető, tüskés, bordó, zöld vagy tarka levelű. Jó, de akkor melyiket válasszuk?

Örökzöld sövény tiszafából
Örökzöld sövény tiszafából

Védő, elhatároló fal

A belátás akadályozására, legegyszerűbb és legolcsóbb a fagyal. Viszont tavasztól őszig többször formára kell nyírni. Ha lényeges, hogy télen is zöld, átláthatatlan, zaj- és porcsökkentő legyen a sövény, akkor érdemes a gyorsan növő Leyland ciprust, valamelyik tuja félét, vagy a lassabb növekedésű tiszafát ültetni. Évente kétszer nyírjuk, de a fásrészbe ne vágjunk bele, mert onnan nehezen újulnak meg. Különlegesebb sövény alakítható ki a fényes levelű babérmeggyből és az izzópiros új hajtásokkal növő koralberkenyéből.  A magyal és a tűztövis ősszel színes bogyóik és szúrósságuk miatt dekoratív védősövények. Az említett növényekből magas (2 m+), vagy közepes (1-1,5 m), nyírott sövényt nevelhetünk, de főleg a bogyóikkal is díszítők szebbek, ha csak néha, fajtának megfelelően vannak metszve. Így jobban érvényesül egyedi bokor habitusuk és több bogyó lesz rajtuk. A felsorolt fajták között vannak mérgező növények, a gyerekekre tekintettel ennek nézzünk utána telepítés előtt!

Színes bogyóival díszítő tűztövis sövény
Színes bogyóival díszítő tűztövis sövény

Virágzó kerítés

Virágos cserjékből lehet nyíratlan sövényünk, amelyet az egységes megjelenést kedvelők ültethetnek egyféle növényből. Ám ha hasonló növekedésű, eltérő virágzási idejű fajtákat válogatunk össze, az év jórészében lesz virágzó bokor a sövényben. Napos helyre mehet pl. az aranyvessző, japánbirs, jezsámen, orgona, labdarózsa, rózsalonc, mályvacserje. Egy ilyen sövényt is kell metszeni a természetes bokorforma kialakításáért, az elöregedés megakadályozásáért és a virágzási erély megőrzéséért, de elegendő 1-3 évente, fajtának megfelelően beavatkozni.

Minden tavasszal metszendő ez az alacsony sövény talajtakaró rózsából
Minden tavasszal metszendő ez az alacsony sövény talajtakaró rózsából

Hangsúlyos szegély

Bár a sövény legfontosabb feladata az elhatárolás, kerten belül használható az alacsony (0,5-1 m), ún. jelzősövény az ágyások, utak vonalvezetésének hangsúlyozására. Ilyet alakíthatunk ki nyíratlan formában pl. levendulából, cserjés pimpóból, gyöngyvesszőből, talajtakaró rózsából. Ezeket általában egyszer -fajtának megfelelően- kell metszeni tavasszal, virágaik pedig hosszan dekorálnak. Puszpángból, kecskerágóból, vagy mirtuszloncból formázhatunk alacsony zöld, vagy tarka kísérőt is ágyásainknak.

Alacsony sövény kertrészek elválasztására, hangsúlyozására
Alacsony sövény kertrészek elválasztására, hangsúlyozására

Ehető sövény

Manapság divat, ehető termésű növényekből sövényt telepíteni. Sok olyan gyümölcstermő növény van, amely jól funkcionál térelválasztóként. Ilyen pl. az igénytelen homoktövis és a kökény. További előny tüskéjük, így akár egy kerítés is megspórolható velük. Akinek nincs szüksége szúrós őrzőkre nevelhet sövényt Fekete berkenyéből, Húsos somból, fanyarkából, vagy ribiszkebokorból. A növények termései egészségünkről is gondoskodnak, hiszen sok vitamint és antioxidánst tartalmaznak.

Most csak néhány sövénytípust és növényt említettünk, a felsorolás korántsem teljes. Viszont ebből is látszik, hogy rengeteg lehetőségünk van telepítéskor.

Sövény növényeket vásárolhat kerétszetünkben a Kedvenc kert és kerti tó centrumban, vagy rendelhet webáruházunkban is ide kattintva!

További ötletekért csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon (www.facebook.com/kerteszetszolnok)!

A kertészkedést kezdje a Kedvenc kert és kerti tó centrumban (Szolnok, Thököly út 80.)

Ez a cikk, és a fotók a Kedvenc kert és kerti tó centrum tulajdonát képezik, szerzői védelem alá eső szellemi termékek, melyek engedély nélküli felhasználását, sokszorosítását és terjesztését a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. tv. tiltja.

Kérjük, ha a cikket, vagy a fotókat részben vagy egészben szeretné közölni, átvenni, tegyen mellé egy linket, ami ide mutat. Örülünk egy erről szóló e-mailnek is. Ebben az esetben szívesen adjuk engedélyünket a közléshez.