Szabadgyökeres gyümölcsfa első metszése

Szabadgyökeres gyümölcsfa csemete első metszéseA szabadgyökeres gyümölcsfa csemeték első metszése a szakszerű telepítés után a legfontosabb feladat.  Az ültetést követő tavasszal (tavaszi ültetést követően pedig azonnal) mindegyik gyümölcsfa csemetét meg kell metszeni, a legvékonyabbat és a legerősebbet egyaránt, a suhángot és a koronás fát éppúgy. (Kivételt képez a dió csemete, amelyet ősszel metszünk.)

Miért lényeges a szabadgyökeres gyümölcsfa első metszése az ültetés után?

  • El kell kezdenünk kialakítani a gyümölcsfa fajtára jellemző koronaformát.
  • Összhangba kell hoznunk a gyökérzet és a korona méretét, amely létfontosságú a szabadgyökeres csemete eredése és további fejlődése szempontjából. Hiszen hogyan is lenne képes egy egész koronát, sok-sok levelet nedvességgel, és tápanyagokkal ellátni eredeti méretének töredékét mutató gyökérzet?

Nagyságrendileg akkorára kell visszametszenünk a koronás csemete ágait, mint amekkora a gyökér mérete.

Hogyan metsszük meg a gyümölcsfa csemetéket?

Koronás fácska esetében, ha van vezérvessző a csemetén, azt metsszük vissza a felére, az oldalágakból pedig válasszunk ki 3, de maximum 4 ágat, amelyek különböző irányba állnak, így alkotva arányos koronaformát. A többi felesleges, gyenge ágat tőből metsszük le. A megmaradó 3-4 ágat pedig vágjuk vissza 1/3 hosszra, lehetőleg úgy, hogy a metszés alatti első rügy kifelé álljon a koronából. Az őszibarack és a mandula csemete metszése annyiban különbözik a többi fajtától, hogy vezérvesszőjét tőből vágjuk ki, az oldalágak metszését a fentebb leírt módon folytassuk, így alakítva ki a fajtákra jellemző katlan korona formát.

Az olyan gyümölcsfa csemetén, amelynek még nincsenek oldalágai (suháng) még könnyebb elvégezni az első metszést. Döntsük el a fa törzsén hol szeretnénk, hogy kezdődjön a korona, hol legyen a legalsó ága a fának. Ezt fontos átgondolni, mert ha pl. fűnyírót szeretnénk a fa alatt eltolni, akkor jobb, ha magasabban vannak a vázágak. Viszont, ha mondjuk fel akarunk mászni majd a fánkra, vagy létra nélkül szeretnénk szüretelni, akkor kényelmesebb, ha lentebb vannak a korona ágai. A képzeletbeli legalsó ág magasságtól számoljunk felfelé 4-5 rügyet és ott metsszük el a fát. A metszés alatti rügyekből lesznek majd a korona ágai, amelyeket a következő tavasszal a fentebb leírt módon 1/3 hosszra visszametszünk.

Az ültetést utáni első metszés követő évben folytassuk a gyümölcsfajtára jellemző korona forma kialakítását. A későbbiekben pedig rendszeres metszéssel törekedjünk a termőegyensúly fenntartására az elöregedés lassítására. 

Hasznos cikkek a témában:

Így ültessünk gyümölcsfát!

További ötletekért böngéssze weboldalunkat (www.kerteszetszolnok.eu), vagy csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon (www.facebook.com/kerteszetszolnok)!

A cikk és az oldalon szereplő fotók a Kedvenc kert és kerti tó centrum tulajdonát képezik, szerzői védelem alá eső szellemi termékek, melyek részben, vagy egészben történő, engedély nélküli felhasználását, sokszorosítását és terjesztését a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. tv. tiltja.
Kérjük, ha a cikket, vagy a fotókat szeretné közölni, átvenni, tegyen mellé egy linket, ami ide mutat. Kizárólag ebben az esetben adjuk engedélyünket a közléshez.