Így ültessünk gyümölcsfát

Az őszi hűvösebb időjárás, és a hulló falevelek nemcsak a természet készülődését jelzik a téli nyugalomra, de a szabadgyökerű gyümölcsfa ültetés időszakának kezdetét is. A Kedvenc kert és kerti tó centrumban (Szolnok, Thököly út 80.) és a Gyümölcstermők Webáruházában gazdag gyümölcsfajta választékkal várjuk.

Gyümölcsfa ültetés előtt tájékozódjunk
Gyümölcsfa ültetés előtt tájékozódjunk

Gyakran felmerül a kérdés, miért jobb ősszel telepíteni, meddig és hogyan ültethetjük el a gyümölcsfákat?

Kert centrumunk az őszi ültetést javasolja, mert a begyökeresedéshez hosszú idő áll rendelkezésre, amit a téli csapadék is segít. A kevésbé barátságos, hűvösebb időjárás miatt a faiskolai üzleteket ilyenkor kevesebben látogatják, azonban a leggazdagabb fajtaválasztékkal ekkor találkozhatunk.
Ősszel, sőt decemberben addig telepíthetünk, amíg a föld mélyebb rétegeinek átfagyása nem akadályozza az ültetést. A növények eredésére jótékony hatással van az elhúzódó őszi hűvös, csapadékos időjárás.
Vásárláskor elsősorban a gyökérzet fejlettségét ellenőrizzük. A sok hajszálgyökérrel rendelkező csemete mellett döntsünk.
A gyökerek csomagolását különösen tetőcsomagtartón történő szállításkor nem szabad elmulasztani, mert sok növény tavasszal azért nem hajt ki, mert órákat tölt a csupasz gyökérzet menetszélben, ami miatt károsodnak a hajszálgyökerek.

A talaj előkészítése

A telepítést megelőzően a gyümölcsfák gyökerét legalább 3-4 órát áztassuk vízbe – de akár 24 órát is ott tölthet -, hogy a növény jól megszívja magát nedvességgel. Lehetőleg a törzs feléig merüljön vízbe. Az ilyenkor már gyakori éjszakai fagyoktól nem kell félni, mert a víz felülete ugyan befagyhat, de a növény nem károsodik.
Az 1 x 1 x 1 méter nagyságú ültetőgödröt hetekkel a telepítés előtt ki lehet ásni. A humuszban gazdagabb feltalaj a gödör egyik, az altalaj a másik oldalra kerüljön. A gödör aljára 10-20 kg érett istállótrágyát, vagy biohumuszt tegyünk. A mennyiséggel nem érdemes spórolni, mert soha többé nem leszünk olyan kedvező helyzetben, hogy a gyökérzet alá szerves anyagot juttathatunk. Csak érett trágyát használjunk, és azonnal takarjuk földdel, mert az értékes hatóanyagok könnyen elillannak.

Az ültetés

Amennyiben szükséges, éles metszőollóval a gyökéren található sebfelületeket újítsuk fel.
Növényünket úgy helyezzük az ültető gödörbe, hogy az oltás helye É-i irányba nézzen, és a törzs függőlegesen álljon. Segíthetjük az eredést, ha a gyökérzetet megszórjuk mikorrhiza gombaspórákat tartalmazó szerrel (Symbivit).
A növény enyhe rázogatása mellett töltsük vissza a földet. A humuszban gazdag feltalaj kerüljön a gyökérhez. Amikor félig betemettük a gyökeret, öntözzük meg a fánkat, majd rögzítsük a növényt alapos, körkörös taposással. Taposni csak a cipő orr részével szabad, mert így érzékeljük a gyökér helyzetét, és így nem szakítjuk le a vékonyabb gyökereket sem. Ezt a műveletet akkor is végezzük el, amikor talajszintig visszatöltöttük a földet.
Akkor van jól elültetve a fánk, ha a gyökérnyaki rész talajszintben van, és könnyű mozdulattal már nem lehet kihúzni a talajból.
A maradék földből először tányért készítsünk a törzs köré, majd alaposan öntözzük be a kis fát. Ezt csapadékos időben se mulasszuk el, mert nemcsak nedvességet pótolunk, de a talajszemcséket is így mossuk a hajszálgyökerek közé.
A víz elszivárgását követően a maradék földdel kupacoljuk fel a törzset.
Ahol téli vadkárra is számítani kell, gondoskodjunk a fiatal törzs védelméről törzsvédővel, vagy szúrós ágakat is tűzhetünk a törzs köré.

A szabadgyökeres gyümölcsfa csemeték első metszése a szakszerű telepítés után a legfontosabb feladat.  Az ültetést követő tavasszal (tavaszi ültetést követően pedig azonnal) mindegyik gyümölcsfa csemetét meg kell metszeni, a legvékonyabbat és a legerősebbet egyaránt, a suhángot és a koronás fát éppúgy. (Kivételt képez a dió csemete, amelyet ősszel metszünk.)

Miért lényeges a szabadgyökeres gyümölcsfa első metszése az ültetés után?

  • El kell kezdenünk kialakítani a gyümölcsfa fajtára jellemző koronaformát.
  • Összhangba kell hoznunk a gyökérzet és a korona méretét, amely létfontosságú a szabadgyökeres csemete eredése és további fejlődése szempontjából. Hiszen hogyan is lenne képes egy egész koronát, sok-sok levelet nedvességgel, és tápanyagokkal ellátni eredeti méretének töredékét mutató gyökérzet?

Nagyságrendileg akkorára kell visszametszenünk a koronás csemete ágait, mint amekkora a gyökér mérete.

Hogyan metsszük meg a gyümölcsfa csemetéket?

Koronás fácska esetében, ha van vezérvessző a csemetén, azt metsszük vissza a felére, az oldalágakból pedig válasszunk ki 3, de maximum 4 ágat, amelyek különböző irányba állnak, így alkotva arányos koronaformát. A többi felesleges, gyenge ágat tőből metsszük le. A megmaradó 3-4 ágat pedig vágjuk vissza 1/3 hosszra, lehetőleg úgy, hogy a metszés alatti első rügy kifelé álljon a koronából. Az őszibarack és a mandula csemete metszése annyiban különbözik a többi fajtától, hogy vezérvesszőjét tőből vágjuk ki, az oldalágak metszését a fentebb leírt módon folytassuk, így alakítva ki a fajtákra jellemző katlan korona formát.

Az olyan gyümölcsfa csemetén, amelynek még nincsenek oldalágai (suháng) még könnyebb elvégezni az első metszést. Döntsük el a fa törzsén hol szeretnénk, hogy kezdődjön a korona, hol legyen a legalsó ága a fának. Ezt fontos átgondolni, mert ha pl. fűnyírót szeretnénk a fa alatt eltolni, akkor jobb, ha magasabban vannak a vázágak. Viszont, ha mondjuk fel akarunk mászni majd a fánkra, vagy létra nélkül szeretnénk szüretelni, akkor kényelmesebb, ha lentebb vannak a korona ágai. A képzeletbeli legalsó ág magasságtól számoljunk felfelé 4-5 rügyet és ott metsszük el a fát. A metszés alatti rügyekből lesznek majd a korona ágai, amelyeket a következő tavasszal a fentebb leírt módon 1/3 hosszra visszametszünk.

Az ültetést utáni első metszés követő évben folytassuk a gyümölcsfajtára jellemző korona forma kialakítását. A későbbiekben pedig rendszeres metszéssel törekedjünk a termőegyensúly fenntartására az elöregedés lassítására. 

Amennyiben körültekintően telepítettük gyümölcsfánkat, biztos eredésre, és erőteljes tavaszi kihajtásra számíthatunk.

További hasznos cikk a témában:

Profi tippek gyümölcsfa csemete vásárláshoz! Miért fontos az érési idő?

Amit tudni kell a szabadgyökeres gyümölcstermők ültetési idejéről

SIKERES TELEPÍTÉST KÍVÁNUNK!

www.kerteszetszolnok.eu

Kedvenc kert és kerti tó centrum

Gyümölcstermők Webáruháza