Ősszel díszítő növények a kertben

Őszi hangulatOkosan megtervezett kerttel és szezonálisan megújított balkonláda és kaspó beültetésekkel dekoratív lesz a kert, ablak, erkély ősszel is. Mivel a kertészetekben mindig a szezonálisan virágzó, díszítő növényekből van a legnagyobb választék, ezért érdemes minden évszakban többször is ellátogatni kertészetünkbe és válogatni az aktuális összeállításokból. Ilyenkor pl. az ősszel díszítő növények közül. Így lesz 4 évszakos a kert, mindig lesz benne látványos növény. 

Virágos őszi hangulat az ablakban a teraszon

Szeptemberre már kissé megfáradhat a kert: a nyári évelők, egynyáriak veszítenek virághozamukból, a balkonládákban, dézsákban sem mindig tökéletes a látvány. Eljött az ideje a frissítésnek. Az ablakokba virágládákba, vagy a teraszra nagy kaspókba ültessen árvácskát, a csüngő fajtával csodás virágzuhatagot érhet el. Ültessen mellé tulipán, nárcisz, vagy gyöngyike hagymákat, így tavasszal is idilli látványban lesz része. Nagy kaspókban helyezzen krizantémokat a kert hangsúlyos helyeire, vagy a bejárathoz. Manapság a legdivatosabb balkon összeültetések fontos részei a díszfüvek, amelyek ilyenkor pompáznak igazán. A díszkáposzta, csarab és hanga szintén jól mutatnak egy őszi növény összeállításban és ami a lényeg, egész  télen megtartják üde színüket.

Őszi, téli hangulatos növény beültetés
Őszi, téli hangulatos növény beültetés

A hangulathoz az ősszel díszítő növényeken kívül hozzájárulhatnak a dekorációként használt szezonális termések (pl. tök, kukorica,), ágak, amelyek magukban is elhelyezhetők a bejárathoz, a teraszra, kerti asztalra, de akár a növény beültetéseket is tökéletessé varázsolhatják. 

Egyszerű őszi dekoráció ősszel díszítő növényekkel, termésekkel, ágakkal
Egyszerű őszi dekoráció ősszel díszítő növényekkel, termésekkel, ágakkal

Ősszel is díszes kert és ágyások

Hosszan virító díszcserjék (pl. a Szíriai hibiszkusz, Nyári orgona, Kékszakáll, Hortenziák) adnak ilyenkor virágos alapot a kertnek. A csodás narancssárga, piros és sárga bogyókkal hódító Tűztövis is ilyenkor mutat a legjobban. Térhatároló nyírott, vagy nyíratlan sövénynek is nevelhető. Őszre válnak főszereplőkké a kertben a díszfüvek is. Gyönyörű formájukat ágyásban és szoliterként is megmutatják. Leveleik, kalászaik egész télen struktúrát és különleges díszt adnak a kertnek, főként ha dér, vagy egy kis hó lepi be őket.

Tűztövis és Tollborzfű hosszan mutatós őszi párosítás
Tűztövis és Tollborzfű hosszan mutatós őszi párosítás

Néhány cserje lombja színt vált amikor érkezik az ősz. Ilyen többek között a Kék áfonya, Tölgylevelű hortenzia, vagy a Szárnyas kecskerágó, amelyek vibráló bordó ruhába öltöznek őszre. Az évelők sem maradhatnak ki az ágyások őszi díszítéséből, hiszen sok fajta nyár közepétől, végétől hosszan virágzik, mint például a Magas varjúháj, Őszirózsa, Kasvirág, Kúpvirág, Cickafark. 

Kékszakáll, kúpvirág, zebrafű, ősszel díszítő növények a kertben
Kékszakáll, kúpvirág, zebrafű, ősszel díszítő növények a kertben

Az őszi virágpompához mindent megtalál a Kedvenc kert és kerti tó centrumban: Szolnok, Thököly út 80.

További ötletekért böngéssze weboldalunkat (www.kerteszetszolnok.eu), vagy csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon (www.facebook.com/kerteszetszolnok)!

A cikk és az oldalon szereplő fotók a Kedvenc kert és kerti tó centrum tulajdonát képezik, szerzői védelem alá eső szellemi termékek, melyek részben, vagy egészben történő, engedély nélküli felhasználását, sokszorosítását és terjesztését a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. tv. tiltja.
Kérjük, ha a cikket, vagy a fotókat szeretné közölni, átvenni, tegyen mellé egy linket, ami ide mutat. Kizárólag ebben az esetben adjuk engedélyünket a közléshez.