Mire figyeljünk, ha gyökeres fenyőt szeretnénk karácsonyfának?

gyökeres fenyőLegyen résen vásárlás előtt

Ha gyökeres fenyőt keres karácsonyra, mindenképpen kertészetből vásárolja, ne pedig idény jelleggel fenyőt árusító helyeken. Tapasztalatok szerint szakszerűtlenül, nem megfelelő méretű gyökérzettel termelik ki azokat a gyökeres fenyőket, amelyeket becserepeznek. Az ilyen fenyőfa, ha túl is éli a karácsonyi megpróbáltatásokat, nem sok eséllyel fog fejlődésnek indulni a kertbeültetés után.

De olyannal is találkozhatunk, hogy egyszerűen egy vágott fenyőt ültetnek bele cserépbe és gyökeres fenyőfaként árusítják, természetesen drágábban, mint a vágott fenyőt. Legyen szemfüles! Gyökeres fenyőfát karácsonyra kertészetből vásároljon.

Ha igazi fenyőillatra vágyunk Karácsonykor válasszuk a Közönséges lucfenyőt
Ha igazi fenyőillatra vágyunk Karácsonykor, válasszuk a Közönséges lucfenyőt

Gyökeres fenyő gondozása karácsony előtt, alatt, után

A fenyőfát megvásárlás után tartsuk a szabadban és rendszeresen öntözzük. Szenteste előtt 2 nappal -ha van rá lehetőségünk- vigyük a növényt 10-15 fokos helységbe szoktatásképpen, majd szenteste délután vigyük be a szobába, lehető legtávolabb a fűtőtesttől, és állítsunk a cserepe alá egy nagy alátétet, amibe vizet öntünk. Folyamatosan, akár naponta locsoljuk meg a fenyőt, és az alátétben is legyen mindig víz. Lombját amikor tudjuk spricceljük vízzel.

Ha kicsi a helyünk a lakásban és később a kertben is, a cukorsüveg fenyő a jó megoldás
Ha kicsi a helyünk a lakásban és később a kertben is, a cukorsüveg fenyő a jó megoldás

3-4 napnál tovább ne tartsuk a fenyőt a lakásban, mert a melegben könnyen kiszáradhat. Vigyük az ünnep után vissza 1-2 napra 10-15 fokos helységbe, majd a szabadba és tartsuk ott március-áprilisig, amikor nyugodtan kiültethetjük a kertbe. Természetesen télen, fagymentes időben, ha nincs csapadék locsoljuk.

Kétségkívül az egyik legelegánsabb fenyőféle az ezüstfenyő
Kétségkívül az egyik legelegánsabb fenyőféle az ezüstfenyő

Előrelátóknak még egy tipp

Amennyiben már tudjuk ősszel, hogy hová szeretnénk ültetni a fenyőt a kertben, ássuk ki a helyét, fedjük le. Majd karácsony után tegyük bele cserepestől a fenyőfát addig, amíg el nem ültetjük tavasszal. Ezzel jobban védjük a téli fagyoktól a gyökerét.

Fenyőillatú Karácsonyt és sikeres ültetést kívánunk!

A cikk és az oldalon szereplő fotók a Kedvenc kert és kerti tó centrum tulajdonát képezik, szerzői védelem alá eső szellemi termékek, melyek engedély nélküli felhasználását, sokszorosítását és terjesztését a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. tv. tiltja.

Kérjük, ha a cikket, vagy a fotókat szeretné közölni, átvenni, tegyen mellé egy linket, ami ide mutat. Kizárólag ebben az esetben adjuk engedélyünket a közléshez.