Bodza a kertben és a konyhában

Aki egy kicsit is észreveszi jártában keltében a környezete, a természet változásait nem tudja nem észrevenni azokat a gyönyörű fehér ernyőszerű virágokkal teli bokrokat mostanában városszerte és az utak mentén. Akiben eddig nem tudatosult, ez a Fekete bodza (Sambucus Nigra)! Bár úton útfélen is találkozhatunk időnként óriásira (3-6 m) nőtt példányaival, azért a kertünkben díszcserjeként is megállja ám a helyét. Egyrészt május, júniusban virágzáskor nagyon dekoratív, óriási virágernyőivel -amiket mellesleg imádnak a méhek és isteni az illata is- másrészt augusztus, szeptember körül a lilás-fekete bogyóival is díszít. Magyarországon őshonos növény, de ha szeretne ültetni a kertjébe Fekete bodza bokrot, a Kedvenc kert és kerti tó centrumban vásárolhat!

Jól megtermett Fekete bodza bokor
Jól megtermett Fekete bodza bokor

De ne ragadjunk le csak az esztétikai értékeinél ugyanis elődeink gyógynövényként is hasznosították a Bodzát! Ám ne ijedjen meg senki ez végre egy finom gyógynövény, aminek a teáját, szörpjét nem “orrbefogva, húzóra” kell meginni. Ugyanis nagyon finom!

A virágzatot száraz időben gyűjtsük országúttól, ipari területektől távol eső helyről egy jól szellőző kosárba, amiben nem nyomódnak, törnek össze, mert akkor a virágok megbarnulnak. Teának árnyékos helyen szárítsuk papírra fektetve virággal lefelé, vagy felfűzve a levegőbe lógatva addig, amíg az apró virágok megszáradnak és már könnyen lemorzsolhatók a szárról. Legjobb, ha papírdobozban, papírzacskóban tároljuk a szárított virágokat.

A Fekete bodza virága
A Fekete bodza virága

A Bodza virágja tartalmaz izzasztó glikozidát, rutént, illóolajat, nyálkát, cukrot, cseranyagot, kéksav glikozidát, szerves savakat (almasav, valeriánsav, ecetsav stb.), antocianinokat (szambucianin), C-vitamint (100-130 mg/100 g), béta-karotint, foszfort, vasat, kalciumot, magnéziumot. Flavonoid tartalma miatt antioxidáns hatású. A bodza teának meghűlés esetén izzasztó, láz-, köhögéscsillapító hatása van. Enyhe vizelethajtó, vesetisztító, vértisztító hatása is ismert.

Készíthetünk virágjából szörpöt is. Frissítő és egészséges! Inkább ezt igyák a gyerekek, mint a színezett üdítőket.

BODZA SZÖRP
Hozzávalók: 5 kg cukor, 2,5 l víz, 10 dkg citromsav, 75 dkg citrom kicsavart leve és karikára vágott héja, legalább 50 db bodzavirág, 0,6 nátrium benzoát
Elkészítés: Óvatosan átmossuk a virágokat. Az 5 kg cukorból és 2,5 l vízből sűrű szirupot főzünk egy legalább 8-10 literes lábasban (nem kell felforralni, csak a cukor olvadjon föl), kihűtjük. Beletesszük a 10 dkg citromsavat, 75  dkg citrom kicsavart levét és karikára vágott héját, sok bodzavirágot (legalább 50 db). 5-6 napig állni hagyjuk, többször jól megkeverjük. Végül a virágot és a citromhéjat kiszedjük belőle, kicsavarjuk, majd kimossuk. Ezt a mosólevet kár lenne kiönteni 3-4-szeres hígítással azonnal fogyasztható. Az edényben maradt szörpöt sűrű szitán átszűrjük, üvegekbe vagy flakonokba töltjük. 8-10-szeres hígítással iható. Kb. 5-6 l lesz. Ha azt akarjuk, hogy sokáig elálljon, tegyük bele a nátrium benzoátot is a citromsavval együtt, vagy tároljuk mélyhűtőben 3/4-ig töltött ásványvizes flakonokban. 
Készül a bodzaszörp
Készül a bodzaszörp

Augusztus szeptemberben gyűjthetjük a bogyóját, amelyet szörpnek, lekvárnak készíthetünk el. Gyümölcse számos a szervezet részére hasznos anyagot tartalmaz, mint a vitaminok, ásványi és cseranyagok, fehérjék, mikroelemek, növényi cukrok, szerves savak, színanyagtartalma rendkívül magas. Bogyós termései enyhe hashajtó, vizelethajtó illetve izzasztó hatásúak.

Egyébként a virágzatot egyéb módon is felhasználhatjuk, pl. palacsintatésztában mártva kisüthetjük, vagy belekeverhetjük kis virágait fánk vagy palacsintatésztába, de borba áztatva finom muskotályos zamatot kölcsönöz az italnak. Bogyójából készítenek pálinkát, pezsgőt is.

Ahogy ebből a kis írásból is kiderül, egy igen hasznos és szép növényről van szó, tehát ültessünk a kertünkbe Fekete bodzát!

Ez a cikk, és a fotók a Kedvenc kert és kerti tó centrum tulajdonát képezik, szerzői védelem alá eső szellemi termékek, melyek engedély nélküli felhasználását, sokszorosítását és terjesztését a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. tv. tiltja.

Kérjük, ha a cikket, vagy a fotókat részben vagy egészben szeretné közölni, átvenni, tegyen mellé egy linket, ami ide mutat. Örülünk egy erről szóló e-mailnek is. Ebben az esetben szívesen adjuk engedélyünket a közléshez.