Gondolatok

Kiállítunk a Helyi Termékek Vásárán

Kiállítunk és virágvásárt tartunk a Helyi Termékek Vásárán május 8-án 8 órától, 14 óráig a Hild téren.

Várunk mindenkit aki szeretné beültetni a egynyári virágokkal, évelőkkel, rózsákkal a balkonládáit, ágyásait.

Szakértő tanácsadás is jár a növényekhez

Teljes választékot hozunk

  • balkonnövényekből: begónia, bársonyvirág, petúnia, muskátli, verbéna, porcsinrózsa, mézvirág, napvirág, vinca, stb.
  • rózsákból: futó, angol, teahibrid, bokor, park, mini, talajtakaró, magastörzsű, történelmi, stb.
  • évelőkből: árnyékba, napra
  • leanderekből: szimpla és telt virágú
Az időjárás is kedvez a vásárlóknak, nézelődőknek

Várunk minden kertbarátot, virágkedvelőt!

Kiállítunk az I. Otthon és Kert Expo-n

Várunk mindenkit az Otthon és Kert Expo-n április 15-től, 17-ig a Hild téren!

Szolnok és vonzáskörzetének kertészetei közül mi éreztük egyedül úgy, hogy szeretnénk itt találkozni régi vásárlóinkkal és bemutatkozni leendő vevőinknek. Megmutatjuk a tavaszi újdonságokat, és talán kedvet csinálunk a kertészkedéshez.

Biztosan megtalálsz bennünket, mert standunk a Hild tér központi részén helyezkedik el

Klasszul sikerült a stand, bár óriási szélben kellett pakolnunk. Rengeteg növényt és kiegészítőt állítunk ki. Pár ötletadó kiültetést is készítettünk. Gyertek! Az idő is szép lesz.

A stand egy része évelőkkel, rózsákkal, balkon növényekkel

A növényeket igyekeztünk tematikusan elrendezni. A témakörök pedig a következők:

Nincsen kert rózsa nélkül

A zöld örök

Egészség a kertből – gyümölcstermő növények

Évelőkert – több idő a pihenésre

Árnyékos kert

Mediterrán hangulat

Virágzó falak és kerítés

Ezekből talán látható, hogy igen sokféle növényanyaggal készülünk.

Árnyékba, félárnyékba ültethető évelők összeállítása

Gyümölcstermőktől az örökzöldeken át, díszcserjék, árnyéki évelők, futó növények, leanderek, rózsák. Sőt már az első fűszernövényeket, paprika, paradicsom, padlizsán palántákat is bemutatjuk. Szívesen adunk tanácsokat ültetéssel, gondozással kapcsolatban is.

Gyümölcstermő növények csoportja

Várunk mindenkit egy kis nézelődésre, inspirálódásra, vásárlásra! Természetesen a kiállítás ideje alatt a kertészetben, a megszokott helyen, Szolnokon a Thököly út 80. szám alatt is várjuk vásárlóinkat!

A cikk és az oldalon szereplő fotók a Kedvenc kert és kerti tó centrum tulajdonát képezik, szerzői védelem alá eső szellemi termékek, melyek engedély nélküli felhasználását, sokszorosítását és terjesztését a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. tv. tiltja.

Kérjük, ha a cikket, vagy a fotókat szeretné közölni, átvenni, tegyen mellé egy linket, ami ide mutat. Kizárólag ebben az esetben adjuk engedélyünket a közléshez.

 

 

A téli kert szépségei

Tél közepén a magunkfajta hobbikertészben csak a távoli tavasz ígérete tartja a lelket. Sóvárgunk a növények, a tavaszi természet színei után, harsogó zöldek, sárgák, pirosak, lilák. Ehhez képest lehangoló a téli kert látványa.

A hamar sötétedő napokon szabadidőnket tervezgetéssel töltjük. Idén milyen balkon növény kombinációt ültessek az ablakba? Tavasszal másképp metszem meg a szőlőt, hátha jobb lesz a termés! Melyik ágyásba telepítsek szamócát? Ebben az évben végre átalakítom az előkertet! Ilyen és ehhez hasonló gondolatokkal elégítjük ki a kertészkedés iránti vágyunkat és türelmetlenül nézünk ki az ablakon a pihenő kertre.

Pedig láthatunk szépségeket a kertben télen is, csak észre kell vennünk. Persze ne olyan harsány színeket, formákat keressünk, mint tavasszal, vagy nyáron. Egy januári kerti sétán gyönyörű zúzmara csipkés ágakat, leveleket fedezhetünk fel, vagy bokrokon, fákon maradt gyönyörű, őszi bogyókat.

Téli kert
Borbolya zúzmara ruhában

A fenyőfélék is igazán fehér ruhában mutatnak. Nem beszélve az olyan klasszikusokról, mint a magyal, aminek csipkés leveleit csak még szebben kiemeli a zúzmara.

téli kert
Magyal bokor fehér csipkében

Vegyük hát észre ezeket az apró természeti szépségeket, s így még talán a tavasz is hamarabb érkezik.

Kedvcsinálónak íme néhány kép télen is mutatós növényekről, amely akár gondolat ébresztő is lehet, ha olyan kertet szeretnénk, amelyben a növények télen is mutatósak.

Téli kert képgaléria:

Jó tervezgetést kívánunk!

Kedvenc kert és kerti tó centrum

Ez a cikk, és a fotók a Kedvenc kert és kerti tó centrum tulajdonát képezik, szerzői védelem alá eső szellemi termékek, melyek engedély nélküli felhasználását, sokszorosítását és terjesztését a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. tv. tiltja.

Kérjük, ha a cikket, vagy a fotókat részben vagy egészben szeretné közölni, átvenni, tegyen mellé egy linket, ami ide mutat. Örülünk egy erről szóló e-mailnek is. Ebben az esetben szívesen adjuk engedélyünket a közléshez.

 

Cipőt a cipőboltból, növényt a kertészetből!

bevásároló kocsi

Félreértés ne essék, nem elsődleges célom a magunk malmára hajtani a vizet.

Csak elszorul a szívem, amikor 20 fokos üzlethelységben, raklapokról árusított lekonyuló ágú, földlabdás tujákat látok a hipermarketekben. Egyrészt sajnálom a növényeket, hiszen mégiscsak élőlényekről van szó. Másrészt etikátlannak tartom az ilyen kereskedelmet, hiszen a minőség igencsak megkérdőjelezhető ilyen körülmények között, a vásárló pedig az akciós ár miatt talán megvásárol egy olyan növényt, aminek nem sok esélye van az életben maradásra. Csak megfelelő körülmények között termelt, tárolt és gondozott növényeknek van esélyük arra, hogy meggyökeresedjenek és örömet okozzanak  tulajdonosának.

De az is kiveri nálam mindig a biztosítékot, amikor februárban (!) pár centiméteres muskátli dugványokat (ami igencsak messze áll a kész növénytől) árusítanak 10db-os tálcán az áruházakban. Szakmailag igen kifogásolható az ilyen növények megmaradási esélye. De persze az áruház eléri célját, mert azok akik megfelelő, fejlett gyökérzettel rendelkező muskátlit hajlandók csak árusítani, mert szem előtt tartják azt, hogy csak a megelégedett vásárlóból lesz visszatérő vásárló, nos azok nem tudják növényeiket eladni az egyébként ültetésre ideális időpontban. Így lett tönkretéve néhány év alatt pl. a muskátli piaca!

A gyümölcsfák iránti érdeklődés emelkedésével hasonló történet látszik kialakulni ebben az esetben is. A gyümölcsfák kitermelésével meg kell várni azt az időpontot, amíg a fa lehullajtva lombját nyugalomba vonul, hiszen csak így lehet biztos a szabadgyökeres csemete ültetés utáni eredése. Ez nálunk Magyarországon október közepe, vége. Ennek ellenére egyre többször lehet találkozni ezen időpont előtt akciózott gyümölcsfákkal. Hol? Hát szintén a hipermarketekben. Ahol – a gyümölcsfák esetében is – messze elmaradnak az árusítás körülményei a kívánatostól, mert sokszor még a gyökerük sincs homokban, a locsolásról nem is beszélve. A kedves vásárló az ilyen fától ne várjon szüretet!

Értem én, hogy kényelmes mindent egy helyen megvásárolni, főként ha még akciós is, de Őn vásárolna húst nálunk a kertészetben akciós áron? Brrr. Ugye nem! Akkor miért vesz silány minőségű növényt az áruházakban a húsos pult mellöl?

 

Könyörgöm! Tél van!

Én már úgy, de úgy unom ezt a károgást, ami az összes tévécsatornán keresztül áramlik az emberek fejébe -és akár akarom, akár nem- az enyémbe is.

Miszerint micsoda szibériai hideg lesz a héten és a jövő héten, meg hogy hujujujj hogy fog havazni. Kb. már vagy 15x belefutottam a csatornánkon való kapcsolgatás közben, hogy hogyan védjem pl. az arcbőrömet ebben az őőőőrületes hidegben.

Felháborító, hogy február elején ilyen hideg van, nem?

Már ennyire nincs miről tv műsort csinálni? Vagy csak mindenki elfelejtette a tévében, hogy télen h-i-d-e-g sz-o-k-o-t-t l-e-n-n-i, néha még nagyon hideg is!

Könyörgöm! Tél van!