Futónövények, kúszónövények

Futó rózsaSzeretne zöld, virágzó falakat, kerítést kialakítani, vagy védeni, meghitté tenni egy-egy kertrészt? Ha megfelelő támrendszerrel segíti a futónövények növekedését, azok gyönyörű zöld fallal, vagy virágzuhataggal hálálják meg a törődést. Sőt akár a lakás, terasz árnyékolásában és hűvösen tartásában is nagy segítséget nyújtanak. Tavasztól, ősz végéig a Kedvenc kert és kerti tó centrumban -a szolnoki kertészetben- tetszés szerint válogathat a különböző futó-, kúszónövények között és segítséget is nyújtunk a különböző igényeknek megfelelő növények kiválasztásában.

Választékunkban az alábbi futónövények, kúszónövények megtalálhatók:

 

TrombitafolyondárTrombitafolyondár (Campsis)

Eleinte lassan, majd igen erőteljesen növő, kapaszkodó léggyökereivel kúszó, fagytűrő, lombhullató évelő. Napos, védett fekvésben közepes, vagy magas tápanyagtartalmú talajban érzi jól magát. Tolerálja a városi körülményeket és idősebb korában a szárazságot is. Gyorsan benövi a pergolát, kerítést, felkúszik a házhalakra is. Későn kezd kihajtani és júniustól szeptemberig fürtösen virágzik. Virágszínei: sárga, narancs, piros. Magassága akár a 10 métert is elérheti.

 

Tarka levelű borostyánBorostyán (Hedera)

Kapaszkodó léggyökereivel laposan kúszó, téltűrő, évelőnövény. A legszebben félárnyékos, árnyékos helyen díszlik. Jó alkalmazkodó képességű növény, de a friss, nedves talajokat szereti igazán. Talajtakaróként fák alá, vagy falak, kerítések, fatuskók befuttatására használják leginkább. Mivel igénytelen örökzöld, sírokra is szívesen ültetik. A sötétzöld levelű változatok mellett tarka levelű, illetve kisebb, nagyobb levélméretű fajták is léteznek. Szeptembertől októberig virágzik, majd sötét lila bogyókat nevel. Mérgező.

 

LilaakácLilaakác (Wisteria)

Romantikus, fürtös virágzatú lombhullató, téltűrő, 8 méterig is felkapaszkodó kúszónövény. Magas tápanyagtartalmú, homokos-humuszos talajba ültessük. A napos, meleg védett helyeket és az erős, stabil, futtató szerkezeteket, pergolákat kedveli. Akár fákra is felkúszik. Jól bírja a hőséget és a városi viszonyokat. Májustól júniusig hozza fehér, kék és lila virágait. Választékunkban megtalálható a Dúsvirágú (Wisteria floribunda) és a Kínai lilaakác (Wisteria sinensis) is.

 

IszalagIszalag (Clematis)

Népszerű kapaszkodva, kúszva növő, fagytűrő évelő. Magassága 2-3m-től akár a 4-8 m-ig terjedhet. A magas tápanyagtartalmú, hűvös, nedves talajt szereti. A szárazságot egyáltalán nem tűri. Ültessük védett helyre, a tövéhez pedig telepítsünk sekélyen gyökerező talajtakaró cserjéket, vagy évelőket, amelyek árnyékolják, nedvesen és hűvösen tartják a gyökerét. Remek választás pergolák, rácsok, kerítések befuttatására. Egyes fajtái szépen fejlődnek nagyobb kaspóban is. Minden esetben szüksége van támasztékra. Festői párosítás futó rózsákkal összeültetve. A fiatal növényeket télen takarjuk. Virágzata lehet harang- vagy tányéralakú, egyszerű, vagy telt. A színei a fehértől a rózsaszínen át a bordóig, liláig terjednek. Vannak csíkos virágú fajták is. Többségük júniustól, szeptemberig virágzik, de az elnyílt virágok terméstokjai is mutatósak. Választékunkban a legnépszerűbb, hazai viszonyok között jól fejlődő, nagyvirágú, hibrid fajtákat (‘Jackmannii’, Nelly Moser, stb.), illetve a Mongol és a Hegyi iszalagokat tartjuk.

 

Futó rózsák

Futó-, és kúszórózsa (Rosa)

3-6 méter magasra is megnövő rózsa típusok. Stabil rácsokra, kerítésekre, ívekre, futtathatjuk fel őket. Napos helyre, tápanyagban gazdag talajba ültessük. Az elnyílt virágok eltávolításával dúsabb virágzásra számíthatunk. A későbbi tápanyag utánpótlásról is folyamatosan gondoskodni kell -kifejezetten rózsák számára fejlesztett tápokkal- a dús virágzás érdekében. Rengeteg színváltozat és virágforma létezik. Gyönyörűen mutat iszalaggal összeültetve. Ilyenkor a rózsát kb. két évvel korábban ültessük el, nehogy az iszalag elnyomja. Szép és hasznos párosítás a rózsa tövéhez ültetett levendula is. Választékunkban elsősorban ún. remontáló, többször nyíló, telt virágú fajták találhatók.

 

Kúszólonc (Lonicera)

A loncok nemzettségébe sokféle faj tartozik, ezek erősen eltérnek növekedési formájukban, igényeikben egymástól. A kúszó típusúak 2-5 méter magasra nőnek és napos, félárnyékos helyre valók. Egyszerűen gondozható, jól alkalmazkodó növények, amelyek között sok fajta finom illatával is hódít. Gyorsan befutják a rácsokat, kerítéseket, pergolákat. Fehér, sárga, narancs, piros színekben pompáznak hosszúkás virágai. Jó áteresztő képességű magas tápanyagtartalmú talajokon fejlődik a legszebben. Választékunkat Magyar lonc és különböző futólonc fajták (‘Halliana’, ‘American beauty’, stb.) alkotják.

Az oldalon szereplő fotók a Kedvenc kert és kerti tó centrum tulajdonát képezik, szerzői védelem alá eső szellemi termékek, melyek engedély nélküli felhasználását, sokszorosítását és terjesztését a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. tv. tiltja.

Kérjük, ha a fotókat szeretné közölni, átvenni, tegyen mellé egy linket, ami ide mutat. Kizárólag ebben az esetben adjuk engedélyünket a közléshez.